Selskapsfugl


Når skal man alltid ringe NØDNUMMER: 48 00 34 00 for øyeblikkelig hjelp?

  • Akutt sykdom / tilstand - Ved akutte sykdommer viser fuglen ofte forandringer både i atferds- og spisemønster. Fuglen kan virke søvnig, apatisk og passiv. Ofte spiser og drikker den mindre eller drikker mye mer enn ellers. Den kan også gulpe opp slim fra kråsen.
  • Buken / Magen - Dersom buken virker spent og hoven.
  • Diaré – Vedvarende, med unormal farge eller med blod i.
  • Forgiftning – Dersom fuglen får i seg medikamenter, kjemikalier eller lignende. (julepynt!)
  • Forandret fjærdrakt - Dersom fjærdrakten er oppblåst, halefjærene henger nedover, eller dersom fjærdrakten er flassete og matt.
  • Halthet og brudd – Ved brudd legges rikelig med krøllete papir og vatt i bunnen av buret, for å beskytte fuglen under transporten. Ved hovne føtter eller neglrotsbetennelse bør fuglen behandles.
  • Kløe og biting – Kraftig kløe og biting kan være tegn på at fuglen er angrepet av blodsugende parasitter.
  • Kramper - Vedvarende kramper.
  • Kuler og byller i huden – Fuglen kan ha fått infiserte bakteriebyller. Disse kan vise seg som en kul i huden, eller som et sår. Kuler kan også være tumører, som kan fjernes dersom fuglen kommer til veterinær i tide.
  • Leggenød – Av og til blir egg sittende fast i kloakken. Fuglen som presser på egget blir fort utmattet. Hvis ikke egget fjernes innen få timer kan fuglen bli så utmattet at den dør.
  • Nebb og nese - rennende nese, eller skorper og fargeforandringer på nesehud (blå til brun, på hannfugler)
  • Pust – Dersom fuglen snapper etter luft, er tungpustet eller har vanskelig for å puste. Ved infeksjon kan man av og til høre pipende eller rallende pustelyder.
  • Påkjørsel – Er fuglen truffet av noe kan den ha fått indre livstruende skader eller sjokk, selv om dette ikke synes.
  • Skader og blødende sår - Dersom en fugl blir skadet utenfor buret, så vær forsiktig når du fanger den. Skadede fugler skader seg ofte mer i fluktforsøket. Ved blødende sår bør blodet stilles med forsiktig trykk så fort som mulig. En fugl kan fort forblø, ettersom de har relativt lite blod.
  • Vinger – Dersom fuglen sitter med spredte vinger.
  • Øye – Øynene er betente eller hovne.

Fugler blir ofte akutt dårlige når de først er syke. Ikke vent med å ta fuglen din til veterinær. Ta alltid med buret når du oppsøker veterinæren. Buret skal ikke rengjøres før du tar det med. Avføring, fjær og annet kan gi veterinæren viktig informasjon.

Stacks Image 585

Våre pasienter

De aller fleste av våre pasienter er smådyr, og slik har det vært i mange år. Vi har derfor opparbeidet oss lang og allsidig erfaring på området.

Det er med stolthet at vi i dag kan skilte med noe av det mest moderne utstyret som er på markedet, og som du vanligvis bare finner på store kliniker i større byer. Derfor kan du være trygg på at fuglen din får den beste behandlingen hos oss.

Fór


Kosthold er noe av det viktigste man skal tenke på når det gjelder tamfugler. Feil ernæring er årsaken til 90 % av alle helseproblemer hos tamfugl, og den vanligste årsaken til tidlig død. De ulike artene har noe ulikt behov.

Den enkleste måten å fòre sine fugler på, for å sikre at fuglen får en ernæringsmessig sunn kost, er å fòre med pellets. I tillegg bør det gis litt frukt og grønnsaker. Gi fuglen din vitaminer i vannet under myteperioden. Utenom mytetiden er det tilstrekkelig å tilsette vitaminer i vannet ca tre ganger per uke. Mange fugler har unødige lidelser som følge av feil fòring, derfor er det viktig å sette seg inn i den enkelte fugleartens behov.

Tilgang på rent vann som skiftes daglig er en selvfølge.
Stacks Image 388

48 00 34 00
NØDNUMMER
/ EMERGENCY

Timebestilling / appointment:

Telefon 771 71 445
Mandag - Fredag 08.00 - 16.00
E-post / E-mail:
post@veterinaersenteret.no
Adresser:
Veterinærsenteret Midt-Troms
Helsesenterveien Paviljongen
9350 Sjøvegan

Veterinærsenteret Midt-Troms
Fogd Holmboes gate 38
9360 Bardu
Åpningstider:
Sjøvegan (Salangen):
Mandag - Fredag 08.00 -12.00
Onsdag: 17.00 - 19.00

Setermoen (Bardu):
Åpningstider butikk: 14.00-16.00 alle hverdager
Timebestilling for behandling – ring for avtale