Småfe


Når skal man alltid ringe NØDNUMMER: 48 00 34 00 for øyeblikkelig hjelp?

  • Akutt sykdom / tilstand - Ved temperatur over 40,0 grader, vanskeligheter med å puste og påvirket almenntilstand/sløvhet. (Normaltemperatur: 38,5 – 39,5 grader)
  • Akutt sykdom / tilstand - Sauen får for lav temperatur, 37,80 grader eller lavere.
  • Akutt sykdom / tilstand -Tegn på smittsom eller meldepliktig sykdom. Sår på nese, tunge, spener og klauver eller ved blødninger fra munn, nese eller anus.
  • Allergi – Dyret hovner plutselig opp i ansikt, rundt øyne og munn. Tilstanden kan føre til pustevansker og dermed kreve akutt behandling.
  • Avføring - Dyret har ikke avføring, har stinkende avføring med slim i, vedværende diare evt. i kombinasjon med feber, eller blodig diare. Tilstanden kan føre til plutselig død, spesielt hos unge dyr, samt hos eldre dyr med for eksempel klostridieinfeksjoner.
  • Blir liggende - Dyret vil ikke reise seg. Tilstanden er som oftest akutt. Årsak kan være kalkmangel før lamming eller kjeing, ketose (svangersakpsforgiftning), hjernebarksår, listeriose, eller B1/vitamin E /Se mangel hos unge dyr. Samtlige tilstander krever umiddelbar behandling.
  • Forgifting - Tegn på forgiftning, slik som plutselig endret atferd.
  • Fødselsvansker - Dersom veene stopper opp eller vedvarer, uten at kje eller lam blir født.
  • Halthet – plutselig halthet kan være tegn på brudd eller alvorlig leddinfeksjon. Slike tilstander krever umiddelbar behandling. Leddbetennelse ses ofte i sammenheng med navlebetennelse og lungebetennelse hos unge dyr.
  • Hoste og harking – Kan være tegn på lungebetennelse eller infeksjon i øvre luftveier. I kombinasjon med feber krever tilstanden hurtig behandling.
  • Juret - Gir uklar melk, er øm i jur eller spene, ofte kombinert med feber.
  • Mage / matlyst - Dyret slutter å spise eller å tygge drøv, eller dersom dyret blir oppblåst på venstre eller høyre side. Dette kan være tegn på mange akutte tilstander eller sykdommer. Dersom lam eller kje ikke vil patte er tilstanden som oftest akutt.
  • Prolaps - Av uterus, vagina eller endetarm.
  • Smerter - Dersom dyret gnisser tenner, står med kul på ryggen, eller på andre måter viser tegn til smerte. Er smerte kombinert med feber, og eller utflod, bør dyret behandles hurtig.
  • Traume - Traumatiske skader slik som hundebitt, stikkskader eller andre skader.

Stacks Image 585

Våre pasienter

I diagnosearbeidet kan Veterinærsenteret stille med blodanalyse for biokjemi, hematologi, urinundersøkelser, mikroskopi m.m., slik at man raskt kan få satt i gang behandling på bakgrunn av riktig diagnose.

Det er med stolthet at vi i dag kan skilte med noe av det mest moderne utstyret som er på markedet, og som du vanligvis bare finner på store kliniker i større byer. Derfor kan du være trygg på at dyret ditt får den beste behandlingen hos oss.

Fór

Geit
Geita er en planteeter og drøvtygger. I innefòringsperioden skal det være appetittfòring slik at det alltid er igjen rester av grovfòr, silo eller høy. Slik appetittfòring med grovfòr og riktig bruk av kraftfòr er en forutsetning for å få god kvalitet på melk og slakt. Det er forbud å fòre drøvtyggere med kjøttbenmel på grunn av fare for smittespredning.

Sau
Fòrbehovet hos sau varierer mye gjennom innefòringssesongen. De vanligste innefòrmidlene til sau er høy, surfòr og kraftfòr, og salt, mineraler og vitaminer. Underfòring opptrer av og til i drektighetsperioden og etter lamming. Dette kan utgjøre et problem for både søyer og lam. Fòring med grovfòr av for dårlig kvalitet kan føre til at sauene ikke får dekket dagsbehovet sitt.

Bruk av fostertelling ved hjelp av ultralyd er et godt hjelpemiddel til å oppnå optimal fòring. Tilstrekkelig fòring er viktig for god dyrevelferd.
Stacks Image 388

48 00 34 00
NØDNUMMER
/ EMERGENCY

Timebestilling / appointment:

Telefon 771 71 445
Mandag - Fredag 08.00 - 16.00
E-post / E-mail:
post@veterinaersenteret.no
Adresser:
Veterinærsenteret Midt-Troms
Helsesenterveien Paviljongen
9350 Sjøvegan

Veterinærsenteret Midt-Troms
Fogd Holmboes gate 38
9360 Bardu
Åpningstider:
Sjøvegan (Salangen):
Mandag - Fredag 08.00 -12.00
Onsdag: 17.00 - 19.00

Setermoen (Bardu):
Åpningstider butikk: 14.00-16.00 alle hverdager
Timebestilling for behandling – ring for avtale