Storfe


Når skal man alltid ringe NØDNUMMER: 48 00 34 00 for øyeblikkelig hjelp?

  • Akutt sykdom / tilstand - Ved temperatur over 39,0 grader, vanskeligheter med å puste og påvirket almenntilstand/sløvhet. (Normaltemperatur: 37,5 – 39,0 grader)
  • Akutt sykdom / tilstand - Kua får for lav temperatur, 37,0 grader eller lavere.
  • Akutt sykdom / tilstand - Tegn på smittsom eller meldepliktig sykdom. Sår på nese, tunge, spener og klauver eller ved blødninger fra munn, nese eller anus.
  • Allergi og sjokk - Storfe kan rammes av allergisk sjokk uten at årsaken er åpenbar. Tegn på dette er hovenhet rundt øye, nese, munn og under brystet. Dyret kan fort få pustevansker ved disse symptomer.
  • Avføring - Dyret har unormal avføring over tid, eller i enkelte tilfeller også akutt. Spesielt dersom avføringen er sterkt stinkende eller blandet med seigt slim. Dette kan være tegn på tarmslyng, blintarmforstoppelse eller andre relativt akutte tilstander i mage-tarmkanalen. Dersom kalver har vedværende diarre, blodig diare eller diare i kobinasjon med feber.
  • Blir liggende - Dyret vil ikke reise seg. Dette kan ha mange årsaker. Kalkmangel, magnesiummangel, sjokktilstand eller enkelte former for vitaminmangel. Sistnevnte gjelder spesielt kalv.
  • Forgifting - Får tegn på forgiftning, eller radikalt endret adferd, slik som aggresjon, tilsynelatende blindhet m.v.
  • Fødselsvansker - Veene stopper opp eller vedvarer uten at kalven blir født.
  • Halthet - Akutt halthet. Dyret støtter ikke på benet eller halter tydelig. Dette kan være tegn på brudd.
  • Juret - Uklar melk, farget melk, slintrer i melka, er øm i juret eller har høyt celletall.
  • Mage / matlyst - Dyret  slutter å spise og tygge drøv, eller dyret blir oppblåst på venstre, eller høyre side.
  • Prolaps / fremfall - Av uterus, vagina eller tarm.
  • Smerter - Dersom dyret gnisser tenner, står med kul på ryggen, eller på andre måter viser tegn til smerte.
  • Traume - Traumatiske skader slik som blødninger og åpne sår.

Stacks Image 585

Våre pasienter

I diagnosearbeidet kan Veterinærsenteret stille med blodanalyse for biokjemi, hematologi, urinundersøkelser, mikroskopi m.m., slik at man raskt kan få satt i gang behandling på bakgrunn av riktig diagnose.

Det er med stolthet at vi i dag kan skilte med noe av det mest moderne utstyret som er på markedet, og som du vanligvis bare finner på store kliniker i større byer. Derfor kan du være trygg på at hunden din får den beste behandlingen hos oss.

Fór


Storfe er drøvtyggere som har fire mager: Løpen, bladmage, nettmage og vom. Hos nyfødte drøvtyggere er ikke alle magene ferdig utviklet, så kalven fungerer til å begynne med som et enmaget dyr , og fordøyer melk på samme måte som oss. De er ikke i stand til å nyttiggjøre seg gress, silo eller høy fullt ut, og må derfor ha melk. De unge kalvene venner seg gradvis til andre fòrslag og blir drøvtyggere. I denne perioden må de omgås eldre storfe, for å få i seg mikroorganismer fra eldre storfe, slik at fòrmagene kan utvikles.

Fòret til ungdyr og voksne kuer er i hovedsak ferskt gress, surfòr, høy, halm, rotvekster og kraftfòr. Kraftfôret består av en blanding av ulike kornslag og mineraler.

Dyrene i ulike aldersgrupper og produksjoner må få dekket behovet for energi, protein og andre stoffer. Det er ulike krav til hvor mye dyret skal spise og vokse, ut fra kjønn og om dyret skal bli melkeku eller ammeku. Når kua kalver, legges fòringsstrategien opp ut i fra hvor mye man forventer at kua kommer til å melke. Målet er ei sunn og frisk ku som produserer melk med riktig innhold av fett og protein. Når ei ammeku kalver, må fòringen ivareta både kua og kalven.

Tilstedeværelse og godt stell er en forutsetning for at dyrene skal trives. Sammenhengen mellom produksjon og stellemåte er dokumentert i flere undersøkelser, og viser at positiv håndtering gir positive utslag i velferd og produksjon. En viktig faktor er å sosialisere kalvene på mennesker, ved for eksempel å gå inn i kalvebingen daglig. Storfe er lette å prege i sitt første halve leveår, særlig i tiden omkring adskillelse fra moren og ved avvenning fra melk. Dyr som er godt tilvendt mennesker er tryggere å stelle, og de opplever bedre trivsel, noe som igjen gir økt produksjon. Stellet i en melkebesetning består av fòring, melking og renhold, samt noe vedlikehold, helsearbeid og innrapportering av helse- og produksjonsdata. Stellet i kjøttfebesetningene består av mye av det samme, men dyrene melkes ikke.
Stacks Image 388

48 00 34 00
NØDNUMMER
/ EMERGENCY

Timebestilling / appointment:

Telefon 771 71 445
Mandag - Fredag 08.00 - 16.00
E-post / E-mail:
post@veterinaersenteret.no
Adresser:
Veterinærsenteret Midt-Troms
Helsesenterveien Paviljongen
9350 Sjøvegan

Veterinærsenteret Midt-Troms
Fogd Holmboes gate 38
9360 Bardu
Åpningstider:
Sjøvegan (Salangen):
Mandag - Fredag 08.00 -12.00
Onsdag: 17.00 - 19.00

Setermoen (Bardu):
Åpningstider butikk: 14.00-16.00 alle hverdager
Timebestilling for behandling – ring for avtale