Kirurgi
Operasjoner:
- Sterilisering
- Kastrering
- Keisersnitt
- Fjerning av livmor ved livmorbetennelse (Pyometra)
- Tumorkirurgi (Fjerning av svulster)
- Blæreoperasjon / Fjerning av urinsteiner
- Fjerning av fremmedlegemer i tarmen
- Cherry eye-operasjon
- Fjerning av totalskadet øye
- Øyelokk-kirurgi (entropion- / ektropion-operasjon)
- Undersøkende kirurgi (Explorativ laparatomi)
Operasjonene utføres med infusjonsanestesi , med god smertelindring både før, under og etter inngrepet. Dyret overvåkes kontinuerlig i anestesien og får intranasal oksygeninsuflasjon via et nesekateter..
Selv om anestesien vi benytter er svært skånsom, er det alltid en risiko og legge en pasient i narkose. Det er derfor svært viktig å gjennomføre en grundig pre-operativ helseundersøkelse. Hos eldre eller svekkede dyr vil vi ofte ta en pre-anestetisk blodprøve som kan gi oss viktig informasjon om hvor godt kroppens organer tåler bedøvelsen.
Ved lengre anestesiforløp, eller ved kritiske tilstander, benytter vi alltid intravenøs væsketerapi og varmeterapi både underveis i operasjonsforløpet og post-operativt ved oppvåkning. Når pasienten er bedøvet kan det føre til en temperatursenkning og det er derfor svært viktig å forebygge nedkjøling.
Oppfølging og etterkontroller vil variere ut i fra dyrets behov, og vil bli nøye vurdert av veterinæren. Det samme gjelder medisinering etter operasjonen som smertestillende medikamenter og antibiotika.
Operasjonforberedelser:
Ved planlagte operasjoner bør dyret være fastende fra midnatt kvelden før. Dette gjelder derimot ikke for kaniner og gnagere, som skal ha tilgang på fôr helt frem til operasjonen. Ta gjerne med høy til klinikken. Dyret kan drikke vann som normalt.
Dyret leveres inn til avtalt klokkeslett. Dersom dyret går på medisiner må vi få beskjed om dette.
Luft hunden godt før den leveres inn til oss.
Oppgi telefon du kan nås på under operasjonen, og sørg for at det er mulig å få tak i deg. Det er viktig at du som eier er tilgjengelige i tilfelle vi trenger å ta kontakt underveis. Etter operasjonen vil veterinæren gjerne kontakte deg for å informere.
Dyret hentes normalt på ettermiddagen for at vi skal ha kontroll med oppvåkningen, slik at vi kan gi riktig behandling ved behov. Vanligvis blir dyret vekket før vi sender det hjem. Ved henting vil du få beskjed om videre etterbehandling.
Behandlingen betales med kort eller kontant ved henting av dyret, med mindre annet er avtalt.