Tannbehandling

Rundt 85% av hunder og katter har utviklet periodontitt i større eller mindre grad allerede ved 3 års alder. Dette er en svært smertefull tilstand også hos dyr. Det er derfor viktig å forebygge og ta vare på dyrets tenner.
Symptomer:

  • Dårlig ånde
  • Gul-brune avleiringer på tennene
  • Tannkjøtt som blør, er hovent eller tilbaketrukket.
  • Løse eller manglende tenner
  • Gniing med potene over snuten
  • Problemer med å tygge
  • Dårlig apetitt og vekttap
  • Ømhet rundt munnen

Er noen av disse symptomene tilstedet bør du snarest kontakte veterinær.
Stacks Image 223
Periodontitt


Periodontitt, tannløsning, utvikler seg ved at bakterier kombinert med matrester danner plakk på tennene. Mineraler i dyrets spytt binder seg til plakket og danner tannstein. Bakteriene jobber seg ned under tannkjøttet og forårsaker betennelse i tannkjøttet, kalt gingivitt, noe som fører til at tannkjøttet lett blør. Bakteriene ødelegger fibrene som fester tannen til kjevebeinet og tilslutt angripes selve kjevebeinet, noe som fører til at en eller flere tenner løsner og faller ut.

Noen har lettere for å utvikle tannstein, gingivitt og periodontitt enn andre. Det ser ut til at arvelige faktorer spiller en rolle, da det er store raseforskjeller.

Det er ofte vanskelig å oppdage at hunden eller katten har vondt i tennene. De kompenserer gjerne ved å tygge på motsatt side eller med en annen del av munnen og kan dermed fortsatt spise normalt. Atferdsendringer kommer ofte over tid, slik at man ikke så lett legger merke til det. Mange blir derfor overrasket over endring av adferd etter tannbehandling, når hunden igjen er smertefri. Bakteriene i munnhulen kan gå over i blodbanen og gi infeksjon i hjerte, nyrer og lever, noe som kan være livstruende.



Forebygging


Daglig tannpuss er den beste måten å forebygge. Hunder og katter tolererer tannpuss greit dersom de vennes til dette fra valpe/kattungestadiet. Man bør enten bruke en tannbørste beregnet på dyr eller en myk babytannbørste, og tannkrem beregnet på dyr. Tannkrem beregnet på mennesker er ikke bra, da fluor kan være skadelig for dyr.

Man kan også kjøpe en tannskrape og fjerne tannsten selv.

Kontroller at melketennene felles slik at hunden eller katten ikke ender opp med dobbelt tannsett og feilstilte tenner, og medfølgende økt risiko for infeksjoner. Gi dyret noe hardt å tygge på, men oppsøk veterinær for å trekke melketennene dersom de ikke kommer ut av seg selv. Tannfellingen starter ved 4 måneders alder. Ved 6 måneders alder kan det være lurt å oppsøke veterinær for å kontrollere at alle melketennene er felt dersom man er usikker.

Man kan også gi hunden oral bar og plaque off. Vi fører også tørrfór som er spesielt utviklet for å forebygge tannstein. Dette kan gis i tillegg til tannpuss.

Dersom dyret skal legges i narkose av andre årsaker, som f.eks. røntging av hofter og albuer, kan det samtidig være lurt å be om å få kontrollert tennene.

Behandling


Har dyret på tross av forebygging likevel fått tannstein, må det fjernes hos veterinær. Skraping av tannstein på en våken hund med en skrape er ikke særlig effektivt. Som oftest blir rester av tannstein igjen på tannen, noe som fører til at det lett fester seg plakk og tannstein på nytt. Man får heller ikke fjernet tannstein som ligger under tannkjøttet, og det er fare for å påføre dyret emaljeskader om man skraper feil. Veterinæren renser tennene grundig og skånsomt, og undersøker tenner, tannkjøtt og munnhule nøye. Det er viktig at tannstein fjernes før det blir betennelse i tannkjøttet.

Tannstein fjernes med ultralydscaler under narkose. Ultralydscaleren får tannsteinen til å sprekke opp uten at man trenger å bruke fysisk kraft. Den scaleren vi bruker er svært skånsom og minimerer faren for å påføre mikrofrakturer i emaljen, noe som kan forekomme ved feil bruk av eldre typer ultralydscalere. Den kan også brukes for å fjerne tannstein som har dannet seg under tannkjøttranden, noe som ikke kan gjøres med eldre typer ultralydscalere.

Under tannbehandling bruker vi en probe rundt alle tennene for å se etter lommedannelse som er et tegn på periodontal sykdom. Etter en tannrens polerer vi alltid tennene med et poleringsmiddel som gjør tannoverflaten glattere sånn at plakk og tannstein har vanskeligere for å feste seg.
Stacks Image 388

48 00 34 00
NØDNUMMER
/ EMERGENCY

Timebestilling / appointment:

Telefon 771 71 445
Mandag - Fredag 08.00 - 16.00
E-post / E-mail:
post@veterinaersenteret.no
Adresser:
Veterinærsenteret Midt-Troms
Helsesenterveien Paviljongen
9350 Sjøvegan

Veterinærsenteret Midt-Troms
Fogd Holmboes gate 38
9360 Bardu
Åpningstider:
Sjøvegan (Salangen):
Mandag - Fredag 08.00 -12.00
Onsdag: 17.00 - 19.00

Setermoen (Bardu):
Åpningstider butikk: 14.00-16.00 alle hverdager
Timebestilling for behandling – ring for avtale